De tuin

Het opzetten van een nieuwe tuin blijft een uitdaging.

Er moet nog heel veel worden gedaan. De Smeerwortel is mee verhuisd en doet het prima op de kleigrond. De Smeerwortels woonden al in de tuin en ze blijven natuurlijk.

Niet alleen zijn ze prachtig om te zien, maar er wordt ook zalf van gemaakt, van de wortel, tegen spierpijnen en om botbreuken te helen. Het blad wordt ook gebruikt, als compostverrijker, het brengt goede mineralen in de grond.

 

De Salie slaat goed aan en kan in het nieuwe seizoen gestekt worden. Daar kan je nooit genoeg planten van hebben. Het is het kruid bij keelpijn en verkoudheid. Het is slijmoplossend, desinfecterend en bloedreinigend. Ook uitstekend tegen overmatig zweten en overgangsklachten. Zwangere vrouwen kunnen beter geen Salie gebruiken omdat het de doorbloeding en afscheiding versterkt.

 

Het Moederkruid helpt o.a. goed bij hoofdpijnen en het ontgiften van de lever. Het wordt veel gebruikt bij PMS en bij opvliegers tijdens de overgang.

Goudsbloemen werden als eersten gezaaid en er was genoeg om de mooie zalf en olie te maken. Deze wordt gebruikt bij wonden en littekens. De goudsbloem bevat huidherstellende en wondgenezende stoffen. Erg goed ook bij doorligplekken. Ook in de kruidenmengsels worden Goudsbloemen gebruikt. B.v. om de lever te reinigen, om de levensvreugd te stimuleren, als opkikker in de ochtendthee, maar ook om de kleur.

 

En er zijn nog veel meer kruiden, allemaal met hun specifieke werking.

Van sommige wordt alleen thee gemaakt, van anderen ook zalf en olie.