Huttentutolie

Camelina sativa

Deder

 

Rond maart 2019 werd ik benaderd door Alex Wieland. Alex is de beheerder van het Waterwingebied in Sint Jansteen en werkt voor het Zeeuws-Landschap. Alex vroeg mij of ik iemand kende die de zaden van de Huttentut kon gebruiken. Nee dus, maar het bleef wel in mijn hoofd hangen. Na een "brainstormmiddag" met Emmy van Rossum, een vriendin en dorpsgenoot, besloten we zelf eens wat onderzoek te doen. Zo is het gekomen.

Foto gemaakt door Karma fotografie


 Onze Zeeuws-Vlaamse Huttentut olie is uniek van smaak en dat zie je, dat ruik je en dat proef je.

 

 Omdat wij een kwaliteitsproduct willen leveren, hebben wij geïnvesteerd in een eigen pers die de olie op een rustige, koude wijze, uit de zaden perst.

 

De zaadjes worden vooraf niet verwarmd en/of geroosterd voor een hoger rendement.

 

Door de koude persing blijven alle voedingsstoffen behouden.

 

De olie is dun en vloeibaar, heeft een mooie gele kleur en ruikt fris.

 

We voegen niets toe en halen er niets uit, het is dus pure olie.

 

Voor ons de enige werkwijze. Gedreven door kleinschaligheid, passie en overtuiging in wat wij doen. 100% natuurlijk en dat willen we graag zo houden.

 

De Huttentut was vroeger een vrij algemene plant, die men vaak in vlasakkers aantrof. Het is daarmee één van de oudste Nederlandse cultuurgewassen.

 

Een bijna vergeten plant dus.

 

De eigenschappen van de Huttentut zijn opnieuw bewezen. De zaden zijn zeer oliehoudend en de Huttentut bloeit met kleine gele bloemetjes die zeer in trek zijn bij bijen. 

 

De Huttentutolie  is een belangrijke bron van Omega-3 en Omega-6 vetzuren, die, wat heel bijzonder is, precies in de juiste verhouding aanwezig zijn. De aanwezige vitamine E zorgt ervoor dat de olie niet snel oxideert.

 

Een heerlijk smaakvolle en gezonde olie voor koude gerechten

 

Het is het beter de olie niet teveel te verwarmen, (net als bij koudgeperste olijfolie)  de voedingsstoffen zullen dan, grotendeels, verloren gaan.

 

De voedingsstoffen kunnen optimaal effect uitoefenen wanneer ze koud of licht verwarmd gebruikt worden. De smaak is dan ook intenser. Wat olie op een warm gerecht, voor het opdienen, kan net dat beetje extra geven.

De Huttentutolie is ook ideaal om te gebruiken op de huid, de olie wordt snel en goed opgenomen. Het is een voedende en hydraterende olie die geschikt is als bescherming van de huid, rijk aan vitamine E en antioxidanten.